Różnic pomiędzy tworzywami sztucznymi, a naturalnymi jest bardzo wiele. Podstawowa dotyczy jakości tych materiałów. Tworzywa sztuczne odznaczają się najczęściej znacznie większa trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne, dostęp wody i ogólnej wilgoci. Naturalne natomiast są dość nietrwałe, co może być przyczyną szybszego psucia się produktów, szczególnie jeśli opakowane w nie są produkty spożywcze. Z drugiej jednak strony naturalne tworzywa są bardziej ekonomiczne ii ekologiczne. Jeśli na szali postawimy zdrowie człowieka związane z bezpieczeństwem przechowywania żywności, a tym samym ograniczeniem rozwoju mikroflory chorobotwórczej, a na drugiej ochronę środowiska, może okazać się, że zignorujemy ekologię na rzecz bezpieczeństwa. Nie wszystkie produkty musza jednak być pakowane w tworzywa sztuczne, aby zachować ich trwałość. Najrozsądniejszym posunięciem byłoby więc rozdzielenie tworzyw do produkcji opakowań na dwie grupy, z których pierwsza byłaby skupiona na produktach  łatwo psujących się i koniecznie pakowanych w tworzywa umożliwiające ograniczenie się psucia, a druga na tych, które takiego opakowania nie wymagają. Obecnie jednak reklama i konkurencja wymuszają na nas zupełnie odmienne działania.