Trwałość różnych produktów jest bardzo rozmaita. Zależna jest ona w dużej mierze od surowców z jakich są one wykonane. Oczywistym jest fakt, iż produkty spożywcze, będą charakteryzowały się znacznie niższą trwałością niż pozostałe, nie przeznaczone do spożycia. Jednak również w zakresie produktów spożywczych trwałość ta może być bardzo odmienna. Dla przykładu, produkty konserwowane i zamykane w puszkach, a następnie pasteryzowane, lub sterylizowane, mają trwałość sięgającą nawet kilku lat, podczas gdy wędliny sprzedawane w opakowaniach zbiorczych, swoją trwałością sięgają kilku dni do tygodnia. Na trwałość wpływ ma jednak nie tylko surowiec, ale również sposób przechowywania. Dotyczy on przede wszystkim rozwoju mikroorganizmów, które mogą bytować i rozmnażać się tylko w określonych warunkach. Ser żółty, który będziemy przechowywać w wilgotnym i ciepłym miejscu, bez opakowania próżniowego, zepsuje nam się w ciągu kilkunastu, lub też kilkudziesięciu godzin, podczas gdy przechowywany w opakowaniach wykonanych z tworzyw sztucznych i szczelnie zamknięty, posiada znacznie dłuższą trwałość. Wszystko to jest zależne od charakteru opakowania. Dlatego też tak dużym zainteresowaniem cieszą się opakowania wykonane z tworzyw sztucznych.